Dobrá Voda

... na mapě

Zobrazení na mapě

Léčivé účinky pramenů v Dobré Vodě byly známé od pradávna. Na konci 17. století se pasáčkovi z nedalekého Bedřichova zjevila nad jedním pramenem Panna Maria. Netrvalo dlouho a došlo zde k několika zázračným uzdravením. Protože sem začaly proudit davy poutníků, nechal zde hrabě Vojtěch Languevela Buquoy postavit chrám Panny Marie Dobré rady, dále pak faru a lázně. Stalo se tak v letech 1708 až 1715. Vedle chrámu byl roku 1718 postaven zámeček, buquoyská rezidence a v polovině 18. století ještě škola.
Poutní sezóna v Dobré Vodě trvala od svatého Floriána do svatrého Linharta, tedy od 5. května až do 6. listopadu, každý rokem sem přicházely desetitisíce poutníků z Čech i Rakouska až do roku 1938.
Po roce 1945 byli obyvatelé Dobré Vody vystěhováni, budovy včetně buquoyské rezidence byly zbořeny, hlavní pramen byl zasypán, nechybělo mnoho a byl by zbořen i kostel.
V šedesátých letech byly poutě na několik let obnoveny, v období normalizace však následoval opět úpadek. Obrat nastal po roce 1989, kdy Dobrá Voda ožila díky turistického ruchu i zásluhou rakouských účastníků bohoslužeb.

  info  
tohle bude zápátí