Terčino údolí

... na mapě

Zobrazení na mapě

Chráněný park Terčino údolí najdete několik stovek metrů jihozápadně od Nových Hradů v okolí říčky Stropnice v Novohradských horách. Rozloha původně krajinářského parku je asi 140 ha.
Park byl zřízen hrabětem Janem Buquoyem ve druhé polovině 18. století na přání hraběnky Terezie Buquoyová, po níž je park pojmenován. Na přelomu 18. a 19. století byl romanticky upraven. Kromě tuzemských dřevin byly vysázeny i dřeviny exotické a byla postavena většina staveb pro lázeňské účely. Nejstaršími jsou lázeňský dům z konce 18. století a Modrý dům z počátku 19. století. Hlavní lázeňskou budovu a Švýcarský dům datujeme do období romantismu začátku druhé poloviny 19. století. Najdete zde i starý hamr z konce 18. století. Pohádkovou scenérii údolí dotváří uměle vytvořený vodopád z roku 1817 v západní části parku. Na východním okraji parku se tyčí zřícenina gotické tvrze Cuknštejna.
Od roku 1949 je údolí chráněno, dnes jím prochází vycházkový okruh a dvě naučné stezky, které seznamují návštěvníky s jeho historií a zajímavostmi.

  info  
tohle bude zápátí