Vlachovo Březí

... na mapě

Zobrazení na mapě

Osada, jejíž původní jméno bývalo Březí, je prvně zmiňována v písemné zmínce z roku 1274, a to jako majetek vladyků z Březí. Později se jejími majiteli stali Malovci z Malovic a na začátku 15. století dostala své dnešní jméno po Vlachu Malovcovi. Povýšeno na městys bylo Vlachovo Březí v 16. století Ferdinandem I., městem pak bylo jmenováno v roce 1868 rakouským císařem Františkem Josefem I.
Od začátku 2. poloviny 19. století začal počet obyvatel města klesat především díky nedostatku pracovních příležitostí, minimálnímu rozvoji průmyslu a díky vystěhovalectví do Ameriky.
Ještě několik slov o zdejších památkách. Za historií zámku ve Vlachově Březí se musíme v historii vydat do 14. století, kdy zde byla vystavěna gotická tvrz vladyků z Březí. V 15. století byla tato tvrz opevněna Malovci a v druhé polovině 16. století byla upravena Černíny na renesanční zámek. Jeho dnešní podoba pak pochází z ditrichštejnské přestavby v roce 1698. Po druhé světové válce připadl zámek ředitelství Státního statku Šumava, v 60. letech 20. století prošel rekonstrukcí. V současnosti je jeho vlastníkem město Vlachovo Březí.
Další památkou Vlachova Březí je barokní kostel Zvěstování Panny Marie, který je dominantou náměstí. Najdete zde také řadu domů z období rozvoje venkovské lidové architektury. Jejich barokní štíty vytvářel zdejší zednický mistr Jakub Bursa. Na návrší nad zámkem stojí kaple svatého Ducha, k níž vede kapličková křížová cesta z roku 1853. Na severním okraji obce nedaleko kaple najdete židovský hřbitov z počátku 18. století.
Dnes žije v tomto pohorském městečku asi 1700 obyvatel a prý zde jsou i nejlepší holky, alespoň se o tom zpívá v jedné známé písni.

  info  
tohle bude zápátí