Zámek Litomyšl

... na mapě

Zobrazení na mapě

Za počátky zámku v Litomyšli se musíme v čase přenést do středověku, kdy tu nejprve stála premonstrátská kanonie s románskou bazilikou, přestavěná v polovině 14. století na sídlo nově zřízeného litomyšlského biskupství. Z něho se po husitských válkách stalo sídlo světské.
Do současné podoby byl zámek přestavěn v průběhu 2. poloviny 16. století, nejvyšší kancléř Království českého, Vratislav II. z Pernštejna, zde tehdy nechal vystavět své reprezentativní sídlo. Rozsáhlá přestavba, kterou navrhl Giovanni Battista Aostalli, se uskutečnila v letech 1568–1581. Bohatou sgrafitovou výzdobu provedla skupina italských zedníků a kameníků. Pernštejnové vybudovali na zámku i kapli zasvěcenou sv. Monice. Po Pernštejnech se stali majiteli zámku Trauttmansdorfové, kteří zde sídlili do roku 1753. Po nich zámek získal rod Valdštejnů-Vartemberků. Ti nechali upravit interiéry v klasicistním stylu svým dvorním malířem Dominikem Dvořákem. V roce 1855 se zámek dostal do aukce, ve které ho koupili Thurn-Taxisové. Ti na zámku již nesídlili, ale zůstal v jejich držení až do konce druhé světové války, kdy byl na základě Benešových dekretů rodu zabaven.
Zámek se stal depozitářem pro mobiliáře zámků, které neměly být otevřeny veřejnosti, později zde vzniklo muzeum české hudby. V roce 1962 byl zámek prohlášen národní kulturní památkou, roku 1999 pak byl zařazen do seznamu UNESCO. Je jedním z největších renesančních zámků u nás.

  info  
tohle bude zápátí