Choustník

... na mapě

Zobrazení na mapě

Zřícenina rožmberského hradu Choustník leží nad stejnojmennou obcí jihovýchodně od Tábora, je typickým ganerbenburgem, tedy dvojhradem, jediným svého druhu v Čechách. Věž hradu slouží jako rozhledna.
Hrad založil Beneš z Choustníka v roce 1262, typické dva paláce hradu postavili jeho synové. Každý ze synů měl svůj palác a pro případ napadení měli společné hradby. Páni z Choustníka hrad roku 1322 vyměnili s Petrem I. z Rožmberka a získali tak Chlumec nad Cidlinou a (Choustníkovo) Hradiště. Za pánů Rožmberka se hrad stává opěrným bodem hranice rožmberského panství. V době husitských válek se stal vězením pro husitské kněze zajaté Oldřichem II. z Rožmberka. Éru Rožmberků završil Petr Vok, který hrad prodal roku 1596 Jiříku Homutovi z Harasova. Od roku 1614 je hrad uváděn jako pustý. V roce 1674 získal hrad Jan Špork, věřitel tehdejších majitelů, poté jej vlastnila dcera jeho synovce Marie Konstancie a její druhý manžel Karel Josef Voračický z Paběnic. V jeho rodině hrad zůstal až do roku 1838, kdy jej zdědila manželka Jáchyma Voračického Eliška Vratislavová z Mitrovic. Nedlouho poté koupil panství Choustník se zámkem a zříceninou hradu Kamil Josef z rodu Rohan-Rochefort-Guémenée, který již vlastnil zámek Sychrov. Po jeho smrti v roce 1891 zdědil panství jeho prasynovec Raoul Benjamin, jehož synům byl po roce 1948 majetek vyvlastněn.
Na konci 20. století byla provedena rekonstrukce, která byla poměrně necitlivá. Hrad díky betonu ztratil něco ze svého kouzla, přesto ale stojí za to se na něj vypravit.

  info  
tohle bude zápátí