Dvůr Králové nad Labem

... na mapě

Zobrazení na mapě

Poprvé se o Dvoře dozvídáme v písemné zmínce z roku 1270. Znak byl městu udělen roku 1398 králem Václavem IV. Roku 1392 se Dvůr stal věnným městem královen, když ho Václav IV. připsal své manželce Žofii Bavorské. Tímto dostal Dvůr svůj přídomek Králové. Královská věnná města zajišťovala manželkám českých panovníků hmotné zabezpečení. Patřily mezi ně kupříkladu ještě Hradec Králové, Chrudim, Vysoké mýto, Jaroměř, Polička Mělník nebo Trutnov. V době husitství tato instituce zanikla. Po husitských nepokojích byla opět obnovena císařem Zikmundem Lucemburským, který dal roku 1437 své manželce Barboře město za věno tak, jak jej držela i jeho sestra Žofie.
V roce 1817 se ve Dvoře Králové stala událost, která na dlouhou dobu ovlivnila osudy našeho národa a to jak v dobrém, tak i ve špatném. Václavem Hankou byl v kobce děkanského kostela sv. Jana Křtitele objeven tzv. Královédvorský rukopis, měl být rukopisnou staročeskou básní ze 13. století. Přestože se později ukázalo, že se jedná o padělek, nepochybně významně ovlivnil atmosféru právě probíhajícího národního obrození a zapsal město výrazně do českých dějin.
Mezi pamětihodnosti města patří kromě zdejší zoologické zahrady kupříkladu kostel Povýšení Svatého Kříže v Riegrově ulici, kostel svatého Jana Křtitele na náměstí Republiky, pomník Václava Hanky v Schulzových sadech nebo radnice na náměstí T. G. Masaryka.
Ve Dvoře Králové nad Labem žije více než 16 tisíc obyvatel.

  info  
tohle bude zápátí